Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött paprika - Dolmeh felfel

2012.06.09

 Töltött paprika - Dolmeh felfel

 

 

 

dolmeh_felfel_ts-485x300.jpg

 

 

  • 10 közepes méretű bell paprika, megmosva
  • ½ kg darált hús (marha, bárány, vagy pulyka)
  • 1 nagyobb fej hagyma, felaprítva
  • 1 csésze rizs, átöblítve
  • ½ csésze sárgaborsó, átöblítve
  • 1 csokor petrezselyem, felaprítva
  • 1 csokor snidling vagy mogyoróhagyma, felaprítva
  • 1 csokor kapor, felaprítva
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 2 evőkanál szárított bazsalikom
  • ½ teáskanál kurkuma
  • Egy csipet fahéj
  • 2 citrom leve
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • Olívaolaj
  • Víz
  • Bors

 

 

Vágjuk le minden egyes paprika tetejét, és tegyük őket félre. Tisztítsuk ki a paprikák belsejét, vegyük ki belőlük a magokat, és kissé sózzuk meg a belsejüket.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon pirítsuk a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a kurkumát, a darált húst, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Süssük 15 percig, majd tegyük félre.

Egy közepes méretű lábosba tegyük bele a rizst és a sárgaborsót. Adjunk hozzá 3 csésze vizet, 2 evőkanál olajat, és egy teáskanálnyi sót. Főzzük közepesen alacsony hőfokon, amíg a víz felszívódik, 15-20 percen keresztül.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a darált húst, a rizst és a borsót, az apróra vágott friss zöldségeket, a szárított fűszernövényeket, majd sózzuk és borsozzuk. Alaposan keverjük össze!

Ezek után ezt a rizses-húsos keveréket kanalazzuk a paprikákba. Helyezzük a töltött paprikákat egy nagyobb lábosba, tegyük vissza a paprikákra a korábban félretett tetejüket, adjunk hozzá vizet, olívaolajat, citromlevet, paradicsomszószt, majd sózzuk és borsozzuk. Főzzük nagyjából 1 órán át közepes vagy alacsony hőfokon, amíg a paprikák jól megfőnek.

Készíthetjük az ételt 190 C fokos előmelegített sütőben, ebben az esetben a sütési idő 50 perc. Ha szeretnénk, hogy az étel édesebb legyen,  sütés előtt megszórhatjuk 1-2 evőkanál cukorral.

Tálaljuk melegen, savanyúsággal és kenyérrel.